Binnen ons glasbedrijf onderscheiden we een viertal glassoorten:

Floatglas
Floatglas is eigenlijk het traditionele “enkel glas” en is onder twee verschillende soorten te verdelen. Gewoon floatglas is in bijna alle dikte’s te verkrijgen b.v. 2, 3,4 ,5, 6mm enz. Ook het zogenaamde fotoglas (ontspiegeld 2mm glas) valt hieronder.
Het tweede soort is het overbekende draadglas. Ook deze is in drie gradaties te verdelen namelijk: grof, middel en de veel duurdere soort spiegeldraadglas (gepolijst doorzichtig)

Figuurglas
Figuurglas is eigenlijk gefigureerd floatglas en dit soort is in tientallen vormen te krijgen.
De bekendste is eigenlijk wel Byzantijn glas (gebobbeld) of chinchilla (kattenstaart) of gusz antiek (antiek uitziend glas met diverse strepen erin).
Figuurglas is in diverse kleuren te verkrijgen b.v. brons of geel. Groen komt in een steeds mindere mate voor. Gaat men over meerdere kleuren spreken dan vervalt men eigenlijk in het glas voor de glas in lood industrie.

Dubbel glas
Dubbel glas is eigenlijk floatglas aan twee zijden met een spouw ertussen waardoor er een isolerende werking optreedt, ook wel iso(leer) glas genoemd.
De spouw tussen de twee glasplaten is afhankelijk gekozen van de ruimte in het kozijn (spouwdiepte). De spouwdiktes zijn standaard 6mm, 9mm, 12mm, 15mm en in extreme gevallen zelfs 20mm. Hoe grote de spouw des te beter de isolerende werking die echter weer afneemt na 20mm.

Ook dubbel glas is in diverse soorten te verkrijgen van tradioneel glas (isoglas)  tot de “super” isolerende beglazing HR++ glas.

Het laatste isoleert wel tot meer dan 50% dan het traditionele dubbel glas! De betere isolatiewerking wordt verkregen door een voor het oog onzichtbare zilverlaag die is opgebracht aan de binnenzijde van de ruit (spouwzijde).

Speciaal glas
Onder speciaal glas wordt glas verstaan dat niet direct voor de reguliere handel verkrijgbaar is. Bijv. gelaagd glas voor de auto-industrie of voor de beveiliging van banken, kantoren en instellingen. Ook brandvertragende beglazing (30 en 60 minuten) wordt onder speciaal glas verstaan. Dit wordt veel toegepast in ziekenhuizen, scholen en kantoren of anders gezegd gebouwen waar veel mensen aanwezig kunnen zijn.

Toch hebben we nog een speciale soort die wel veel door particuliere wordt gebruikt. Namelijk de spiegel. Een spiegel is eigenlijke niets anders dan “gewoon”enkel glas met een soort zilveren achterkant. Deze soort is in diverse kleuren en diktes te verkrijgen. En zo is het cirkeltje weer rond…

Zelf meten
Glas, met name dubbel glas is eenvoudig te meten. Eén ding is echter belangrijk namelijk, de ruimte die u heeft (de zogenaamde spouwdiepte). Want dubbel glas heeft nogal wat ruimte (diepte) nodig. Aangezien dubbel glas van normale afmetingen een binnenruit heeft van 4mm en een buitenruit van 5mm (verschillende diktes is nodig in verband met interferentie (olievlek) verschijnselen in de ruit) een minimale spouw van 6mm en een kitrand van 3 a 4 mm aan beide zijden, praat men al gauw over een totale dikte van ongeveer 22mm!!
Als men meet, meet men van hout tot hout. Daarna trekt men de omtrekspeling er af. Bij een normale oppervlakte is dit ongeveer 7mm. Let er wel op hoe groter de ruitoppervlak des te groter de omtrekspeling!
U begrijpt wel dat u het plaatsen van glas beter door een erkend glasbedrijf kan laten uitvoeren i.v.m. de garantie e.d. Ook om advies kunt u uiteraard bij ons terecht. Wij horen graag van U. Succes!

Glas in lood
Wij restaureren in ons eigen atelier oude glas in lood ramen. Als het lood of het glas kapot is worden deze vervangen, het gehele raam wordt opnieuw in lood gezet waardoor het raam er weer als nieuw uitziet. Ook voor nieuwe ramen kunt u bij ons terecht.